Simon Szilvia 37 éves, 3 gyerek anyukája.
Tavaly szeptemberben derült ki egy rutin vérvétel után, hogy egy mielodiszplázia nevű betegségben szenved, ami idővel leukémiává fog alakulni. A gyógyuláshoz az egyetlen esélye az őssejt beültetés. Nem a kínai, hanem a hazai, amit a budapesti Szent László Kórházban végeznek.
Arról van szó, hogy kemoterápiával és teljes test besugárzással ki kell pusztítani az összes csontvelői vérképző sejtjét, hogy megöljék a megkergült sejtvonalat, aztán a donor őssejtjeivel újratelepítik a csontvelőt, hogy legyen, ami fehérvérsejtet termel a védekezéshez, vörösvértesteket az oxigénszállításhoz és vérlemezkéket a véralvadáshoz.
Sajnos a családjában nem akadt megfelelő donor, úgyhogy januárban felkerült a transzplantációs várólistára.
De nagyon kevés a donor.

2011. március 22., kedd

Hogyan lehetsz donor:

Hogyan lehet valaki csontvelődonor?

Csak néhány alapvető feltételnek kell megfelelni. Önkéntes csontvelődonor az lehet, aki:
  • 18 és 55 év között van, és
  • teljesen egészséges.
A jelentkező HLA-típusát vérmintavizsgálattal meghatározzák, nyilvántartásba veszik a helyi donorközpontban (vértranszfúziós állomás), adatai bekerülnek a hazai “donorbankba”, illetve hozzáférhetővé válnak a nemzetközi donorkeresések számára.
Ha olyan csontvelőátültetésre váró beteg számára keresnek önkéntes donort, akinek HLA-típusa vele azonos, sor kerül a csontvelőátültetésre.  
Ez a beavatkozás ma már nem abból áll, hogy a donoron kisebb műtétet végeznek és a csípőcsontból veszik le a szükséges csontvelőt, hanem ez egy sokkal gyorsabb és teljesen fájdalommentes folyamat. Egy modernebb eljárásnak köszönhetően a beavatkozás inkább hasonlít egy vérvételhez. A donor véréből nyerik ki az őssejteket, amivel később segíteni tudnak a betegen.

Hogyan találják meg a megfelelő önkéntes donort?

Az önkéntes csontvelődonrt csak akkor kérik fel csontvelőadásra, ha a szöveti (HLA) típusa alapján egy csontvelőátültetésre váró beteg számára teljes típusegyezés alapján éppen ő a legmegfelelőbb.
Minden önkéntes csontvelődonor adatai – így a magyar donorok adatai is – számítógépes nyilvántartásba kerülnek, és hozzáférhetővé válnak (a személyes adatok védelme mellett) a nemzetközi donorkeresések számára, hogy ez a világméretű összefogás nagyobb esélyt adjon minden beteg számára.
A típusegyezés vizsgálata több lépcsőben történik. Annak valószínűsége, hogy az önkéntes jelentkezőből valódi csontvelődonor legyen – az előbbi adatok alapján – meglehetősen kicsi. Ha a donor HLA-típusa különlegesen ritka, akkor évek is eltelhetnek anélkül, hogy valamely csontvelőátültető központ jelentkezne, és részletes vizsgálatra, majd csontvelőadásra kérne fel.

Mi a sikeres csontvelőátültetés jelei?

Az átültetést követően kb. két hét múlva észlelhetők az első kedvező jelek: a vérsejtek számának növekedése.
A továbbiakban a beteg erőbeli állapota javul, a fertőzésekkel szembeni ellenállása növekszik és végeredmény a teljes gyógyulás.
A csontvelőátültetés sikerének valószínűsége 50-75% között van, amely jóval nagyobb, mint a túlélés kilátása transzplantáció nélkül (20%)

Találkozhat-e a donor és beteg?

Ez elsősorban a betegtől függ. Mindenesetre a donor tájékoztatást kap a beteg állapotáról. A sikeres végeredmény közös öröm, a esetleges sikertelenség közös fájdalom a betegnek, a családnak és a csontvelőadónak egyaránt.
Mindenki számára csalódást jelent ez, amely csak az idő múlásával halványul, de ebben az esetben is vigasztalást jelent az a tudat, hogy ” jobb küzdeni és veszíteni, mint semmit se tenni! ”

Forrás: http://hoppare.com/neked-ket-ora-masnak-egy-egesz-elet-csontvelodonorsag.html

4 megjegyzés:

  1. Ez már flott, Ramóna! Köszi az infókat, így már éredemesebb megosztani!

    VálaszTörlés
  2. Ha bárkinek van kérdése, kérem, írja ide, mert most fogalmazok egy levelet az transzplantációs immungenetikai laboratóriumnak, amiben a donorokat érdeklő kérdésekre szeretnék választ kapni!

    VálaszTörlés
  3. Hello,

    Hol lehet jelentkezni mint donor?
    ancillafins@gmail.com

    Üdv
    Ancilla

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Itt:
    http://segitsszilvinek.blogspot.com/2011/03/hogy-hova-fordulj-ha-ugy-dontesz.html
    felsoroltam a véradókat, ahol jelentkezni lehet, de ha nem Magyarországon élsz, akkor a helyi Vöröskereszt biztosan tud segíteni.
    Köszönöm, ha segítesz!

    Ramóna

    VálaszTörlés