Simon Szilvia 37 éves, 3 gyerek anyukája.
Tavaly szeptemberben derült ki egy rutin vérvétel után, hogy egy mielodiszplázia nevű betegségben szenved, ami idővel leukémiává fog alakulni. A gyógyuláshoz az egyetlen esélye az őssejt beültetés. Nem a kínai, hanem a hazai, amit a budapesti Szent László Kórházban végeznek.
Arról van szó, hogy kemoterápiával és teljes test besugárzással ki kell pusztítani az összes csontvelői vérképző sejtjét, hogy megöljék a megkergült sejtvonalat, aztán a donor őssejtjeivel újratelepítik a csontvelőt, hogy legyen, ami fehérvérsejtet termel a védekezéshez, vörösvértesteket az oxigénszállításhoz és vérlemezkéket a véralvadáshoz.
Sajnos a családjában nem akadt megfelelő donor, úgyhogy januárban felkerült a transzplantációs várólistára.
De nagyon kevés a donor.

2011. március 25., péntek

Arról, hogy minden donor számít, mert nagyon kevés van Magyarországon

A csontvelő átültetés a mai napig egy kevésbé ismert eljárás Magyarországon. Keveset tudunk róla, és talán éppen ez az oka annak, hogy nem áll rendelkezésre elegendő donor.  Jelenleg a donációk több mint, 35%-a nemzetközi kapcsolatokon keresztül történik. A Magyar Csontvelődonor Regiszter által nyilvántartott donorok száma megközelíti az 5000-t, pedig a nemzetközi arányokat nézve hozzávetőlegesen 20 000 donorra lenne szükség- számolt be Dr. Rajczy Katalin elnök asszony. A Regiszter, mely 1992 óta a Bone Marrow Donors Worldwide nemzetközi szervezet teljes jogú tagja, három csontvelő transzplantációs centrumot szolgál ki hazánkban. A nemzetközi szervezet nyilvántartásában jelenleg közel 11 milliócsontvelődonor, illetve köldökvér-egység szerepel.

A leukémiás, limfómás és csontvelő-elégtelenségben szenvedők életét sokszor csak a csontvelő-átültetés mentheti meg, a gyógyszeres terápia nem minden esetben bizonyul eredményesnek. A betegek egy része talál csak megfelelő donort (HLA azonos) a családjában. Azoknál a betegeknél, ahol nem találtak a hozzátartozók között azonos HLA típusú személyt, és a saját őssejt átültetés nem válik lehetővé, idegen donorra van szükségük.  A donorkeresés hosszadalmas és nagy precizitást igénylő folyamat.

Az egyén HLA típusa öröklött, így a beteg saját etnikai csoportján belül sokkal nagyobb valószínűséggel talál donort. Ehhez elengedhetetlen a megfelelőszámú önkéntes az adott etnikumon belül.  Ha valakinek idegen donorra van szüksége, akkor először mindig a hazai donorállományt vizsgálják meg. Amennyiben nem található szövetazonos donor a keresés folytatódik a nemzetközi donorbankban is. A donorbankban szereplő donorok, csak akkor lesznek potenciális jelöltek, ha a szövetazonosság több laboratóriumi vizsgálat alapján bizonyított.

A csontvelő átültetéskor a beteg „immunsejtjei” cserélődnek ki a donor sejtjeivel, így csak azt választják ki donornak, aki immunológiailag (HLA- típus szerint) egyezik, vagy nagyon hasonló a beteggel. Mivel az egyezés nagyon ritka, ezért előfordul, hogy a potenciális donorokat  hosszú évekig, évtizedekig nem hívják vissza.

Magyar donort az elmúlt időszakban eddig 5 esetben kértek fel donációra a HLA egyezés miatt. Ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő donort viszont óriási donorállományra van szükség. Abban az esetben, ha a donor alkalmasnak bizonyul át kell esnie belgyógyászati, vércsoport szerológiai, virológiai vizsgálatokon és HLA tipizáláson is. 
Az Országos Vérellátó Szolgálat kijelölt állomásain donornak jelentkezhet minden 18-55 év közötti egészséges felnőtt, aki önként vállalja, hogy kiválasztása esetén csontvelőt/őssejtet ad Magyarországon és a világ bármely táján élő beteg számára, fajra, nemre, vallásra, nemzetiségre való tekintet nélkül.

Forrás: http://cmlgist.boneshaker.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=40

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése