Simon Szilvia 37 éves, 3 gyerek anyukája.
Tavaly szeptemberben derült ki egy rutin vérvétel után, hogy egy mielodiszplázia nevű betegségben szenved, ami idővel leukémiává fog alakulni. A gyógyuláshoz az egyetlen esélye az őssejt beültetés. Nem a kínai, hanem a hazai, amit a budapesti Szent László Kórházban végeznek.
Arról van szó, hogy kemoterápiával és teljes test besugárzással ki kell pusztítani az összes csontvelői vérképző sejtjét, hogy megöljék a megkergült sejtvonalat, aztán a donor őssejtjeivel újratelepítik a csontvelőt, hogy legyen, ami fehérvérsejtet termel a védekezéshez, vörösvértesteket az oxigénszállításhoz és vérlemezkéket a véralvadáshoz.
Sajnos a családjában nem akadt megfelelő donor, úgyhogy januárban felkerült a transzplantációs várólistára.
De nagyon kevés a donor.

2011. március 22., kedd

Az őssejt levételről egy donor szemszögéből:

"Talán segít az a döntésetekben, h. egy őssejt átültetésen átesett sorait olvassátok. Nem kell félni a donorkodástól, a tesóm(aki a donorom volt), már másnap dolgozott az őssejt adása után. Ma már nem “műtenek”, hanem vérből vonják ki az őssejteket, ami kb. 4 óra, egy gép segítségével, ami átszűri a vért, ez két szuri a két karba. Előtte pár injekció, ami feldúsítja
az őssejteket, ezt úgy kell beadni mint az inzulint. Ilyenkor fájhatnak a csontok, de ennyit megér egy emberélet. Ha kiválasztanak, előtte alapos kivizsgálás van, amit akár 1 nap alatt el tudsz intézni jo szervezéssel. A beteg az őssejteket infúzió formájában kapja meg, ebből alakul ki majd az “új” csontvelője. ÉS ha minden jol alakul, egy új életet adtál egy embernek!"
Judit

Forrás: http://hoppare.com/neked-ket-ora-masnak-egy-egesz-elet-csontvelodonorsag.html
Érdemes elolvasni kommentekkel együtt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése