Simon Szilvia 37 éves, 3 gyerek anyukája.
Tavaly szeptemberben derült ki egy rutin vérvétel után, hogy egy mielodiszplázia nevű betegségben szenved, ami idővel leukémiává fog alakulni. A gyógyuláshoz az egyetlen esélye az őssejt beültetés. Nem a kínai, hanem a hazai, amit a budapesti Szent László Kórházban végeznek.
Arról van szó, hogy kemoterápiával és teljes test besugárzással ki kell pusztítani az összes csontvelői vérképző sejtjét, hogy megöljék a megkergült sejtvonalat, aztán a donor őssejtjeivel újratelepítik a csontvelőt, hogy legyen, ami fehérvérsejtet termel a védekezéshez, vörösvértesteket az oxigénszállításhoz és vérlemezkéket a véralvadáshoz.
Sajnos a családjában nem akadt megfelelő donor, úgyhogy januárban felkerült a transzplantációs várólistára.
De nagyon kevés a donor.

2011. november 7., hétfő

Szilvi állapota egyre romlik

Ma volt nálam Szilvi kontrollon.
Sajnos nincs jól, egyre rosszabb a vérképe.
Csúszik bele a leukémiába.
És sajnos sem a nemzetközi őssejt/csontvelő donor regiszterben, sem a korábban említett brazil köldökzsinórvér regiszterben nincs számára donor.

Többen kérdezték, hogy miben segíthetnek, mit kéne tenniük.
Kétféle módon segíthettek:
- Ha jelentkeztek őssejt donornak. Bár nem biztos, hogy pont megfelelő lesz a véretek Szilvinek (ugyanis itt nem a vércsoport számít, hanem egy annál sokkal bonyolultabb, ún. HLA rendszernek kell egyeznie), de van esély rá, hogy másnak esetleg tudtok segíteni.
- Ha minél több ember figyelmét felhívjátok erre a dologra, azzal is rengeteget segítetek, hiszen minél több ember jelentkezik, Szilvinek és a hasonló problémával küzdő felnőtteknek/gyerekeknek annál nagyobb az esélyük a túlélésre. ( ha Facebookon, Iwiwen, a blogotokon, vagy bárhol terjesztitek ezt a blogot, azzal is tudtok segíteni)

Ez egy halálos versenyfutás az idővel. Ma, amikor elváltunk, Szilvi sírt. Még nem láttam sírni. Olyan erős csaj. Most kezdtem el félteni igazán.

3 megjegyzés:

  1. Szeretnék érdeklődni,hogy mi van jelenleg Szilvivel,hogy van?

    VálaszTörlés
  2. A http://www.facebook.com/profile.php?id=100001345999444&sk=wall címen Simon Szilvia azt írta, hogy találtak neki donort, én meg remélem, hogy ő ugyanaz a Szilvi.

    VálaszTörlés
  3. Igen ő az! :)
    Írtam egy új bejegyzést.

    VálaszTörlés